Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Sundberg: Låt SD gå mot motgång

Sverigedemokraterna

Annons

Man vill utropa: Ständigt dessa sverigedemokrater och ständig denna regeringsfråga, eftersom de är ofta förekommande i debatten.

Men nu är de befogade. Sverigedemokraterna, SD, har hållit landsdagar. På det mötet har regeringsfrågan dykt upp och innehållit en nyhet.

Den bestod i att SD varnat Moderaterna att ta stödet från SD för givet, vad gäller en regeringsbildning och senare omröstning om statsbudget.

En M-ledd regering som innehåller Centerpartiet får inte föra den migrationspolitik som Annie Lööfs parti står för, eller en politik på området som ligger nära Centerpartiets. Då stöder inte SD en M-ledd regering.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger sig föredra Stefan Löfvens S före Annie Lööfs C, vad gäller migrationspolitiken.

Samtidigt har Åkesson och SD sagt sig stödja en moderat som regeringsbildare, och i förlängningen en M-ledd regerings budget, utan krav på samtal innan.

Sverigedemokraterns partiledare Jimmie Åkesson talar under partiets Landsdagar på lördagen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Hela tiden, i cirka två år, har dock reservationen från SD-håll gällt att en moderatledd regering måste föra Moderaternas nya, restriktiva flykting- och invandringspolitik.

Att SD ska finna sig i att en hel mandatperiod vara stödparti till en alliansregering utan att försöka få igenom eftergifter från den är det få som har trott.

Att lägga ned rösterna för en moderat regeringsbildare och att låta första och möjligen andra borgerliga statsbudgeten gå igenom är en sak för sig.

Men i politikens natur ligger att driva sin politik. Och naturligtvis kommer SD att pressa en alliansregering, särskilt om den är mandatmässigt svag med färre mandat än det S-ledda rödgröna blocket.

Med sin avisering att rösta på S-budgeten mot en alliansregerings budget om krav, om främst migrationspolitiken, inte tillgodoses från en moderatledd regerings sida är en upptrappning från SD.

Det negativa med denna hållning från SD-håll är att det ger SD en opålitlig karaktär. Det kan göra att andra partier söker sig närmare varandra, över blockgränsen, för att göra sig oberoende av SD.

Det positiva, om man bortser från sakpolitiken, är att SD inte låter sig byggas in i ett block, det borgerliga. I nästan alla andra länder har partier som är som SD hamnat i det borgerliga blocket: i Danmark, Norge och Finland.

SD har inte behövt betala det pris som liknande partier i andra länder fått göra efter sina genombrott och framgångar. Och det har varit i form av tillbakagång i val, isolering en tid eller partisplittring, innan inflytande har kunnat erhållas

Ett parti som SD lyckas sällan hålla sig mellan det borgerliga och S-ledda blocket. Ett skäl är att de inte bara är populistiska utan även högerpolitiska. De är emot höga skatter (som med Glistrups parti i Danmark på 70- och 80-talen).

Och numera är de ofta nationalistiska. De blir i båda fallen ett av andra borgerliga partier.

SD har varit i riksdagen i bara sju år, och växt snabbt, från tre procent i valet 2006 till nästan 13 procent i valet åtta år senare.

SD har inte behövt betala det pris som liknande partier i andra länder fått göra efter sina genombrott och framgångar. Och det har varit i form av tillbakagång i val, isolering en tid eller partisplittring, innan inflytande har kunnat erhållas med, eller i, en borgerlig regering.

Annons

Mer läsning

Annons