Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säg din klass med ett leende

Annons

Grunden för vår tandhälsa genom livet läggs redan i unga år. I Sverige har barns tandhälsa förbättrats de senaste åren.

I Sverige står patienterna för 62 procent av finansieringen av tandvården och offentliga myndigheter för bara 38 procent. Inom hälso- och sjukvården är förhållandet det omvända, patienternas finansiering uppgår bara till 16 procent inom hälso- och sjukvården. Majoriteten, 84 procent, av finansieringen står det offentliga för.

Siffrorna kommer från Socialstyrelsen, gäller 2014, men förhållandet mellan egenfinansiering och offentlig finansiering ser fortfarande ut på samma sätt 2017, och beskriver väl varför Sverige är i behov av en tandvårdsreform.

Svensk tandvård och den preventiva tandvården är något som under lång tid definierat Sverige som välfärdsland. Dålig tandhälsa, att tvingas dra ut tänder av kostnadsskäl istället för att laga dem, att inte kunna sätta in kronor och genomföra all den tandvård som krävs är dock fortsatt del av den svenska verkligheten.

Avregleringen av tandvården fördyrade tandvården och trots en rad reformer för att få ner kostnaderna till nivåer som alla har råd med, har alla fortfarande inte råd med en god tandhälsa i Sverige. Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utvärdera de kostnadssänkande reformer som genomförst och kommer också under 2018 presentera resultatet av den utvärderingen och ge förslag på eventuella förändringar.

LO har under lång tid drivit frågan om att tänderna skall ses som en del av kroppen försäkringsmässigt. Under Socialdemokraternas kongress gick flera ombud upp i talarstolen och argumenterade för just denna linje. Att höra Socialdemokrater argumentera för att tänderna skall ses som en del av kroppen visar tydligt på det sociala patos som fortfarande lever inom partiet och som borde ges större politiskt utrymme. Beskedet från kongressen blev också slutligen att det skall utredas vilka kostnaderna för att tandvården och sjukvården skall närma sig varandra skulle vara.

En rejäl tandvårdsreform skulle vara ett Socialdemokratiskt löfte att samla människor kring. Det är viktig politik för jämlikhet. En partner som utsätter dig för misshandel, medicinering som försämrar tandhälsan, olika genetiska förutsättningar och faktorer som utbildningsbakgrund och inkomst påverkar vår tandhälsa och våra tandvårdskostnader. Även om det idag finns ett högkostnadsskydd upplever trots det många svenskar att de inte har råd med tandvård.

Problemet är dock att en reform som skulle göra tänderna till en del av kroppen är dyr. Det är dock en prioritering Socialdemorkaterna trots det borde göra.

Tandvård som alla har råd med borde vara självklart i Sverige. Idag är den absolut vanligaste anledningen till att inte uppsöka tandvården dock just kostnaden enligt Socialstyrelsen.

Att genomföra en tandvårdsreform som skulle innebära att kostnaden inte är en variabel vi väger in då vi fattar beslut rörande tandvård är en viktig rättvisereform.

Tandvård ska inte vara lyxvård man unnar sig om ekonomin tillåter.

Det borde vara en självklarhet.

Mer läsning

Annons