Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbritannien går till val för att stärka de konservativa

Annons

Theresa May söker nu mandat för ett nyval den 8 juni. Under onsdagen kommer det brittiska parlamentet rösta om detta.

Den 8:e juni kommer Storbritannien gå till val om Theresa May och de konservativa får som de vill. På onsdag kommer parlamentet rösta om nyval, var beskedet Theresa May lämnade under tisdagen till sin nation. Detta trots att May konsekvent avfärdat nyval som plausibelt och hennes talesperson för bara några veckor sedan förkunnade att ett nyval var uteslutet.

Riktigt så var det dock inte, kan konstateras.

Skälet till Mays tvärgir är enligt hennes uttalanden under tisdagen att May vill ha en starkare majoritet när Storbritannien går in i förhandlingarna om ett utträde ur EU och undvika att parlamentet obstruerar den brittiska utträdesprocessen. May skyllde faktiskt i princip sitt beslut på sina politiska motståndare, som enligt henne hotar Storbritanniens förhandlingar om ett utträde vilket tvingat henne att byta fot i frågan om nyval, allt för nationens bästa.

Det är dock inte hela sanningen.

Mays besked torde snarare handla om det gynnsamma opinionsläget för de konservativa och på krav inom partiet på ett nyval. Det är trots allt en långt mycket rimligare förklaringsmodell till tisdagens besked än de motiv May framförde. De konservativa har idag ett mycket starkt opinionsstöd och May uppbär enligt opinionsmätningar själv ett stort förtroende bland väljarna. Det betyder att tidpunkten för ett nyval är synnerligen gynnsam för både May hennes parti. Inget talar egentligen idag för något annat valresultat än en jordskredsseger för de konservativa. Översätts det rådande opinionsläget, där de konservativa har ett hela 21 procentenheter starkare väljarstöd än Labour, till ett valresultat skulle det i så fall innebära ett mycket starkt mandat för May i Brexit-förhandlingarna.

För att kunna genomföra ett nyval krävs att två tredjedelar av det brittiska parlamentet röstar för detta. Eftersom Jeremy Corbyn och Labour under tisdagen meddelade att man ställer sig bakom förslaget om ett nyval ser May ut att ha den majoritet som krävs. För Labour blir det kommande valet i värsta fall ödesdigert. Jeremy Corbyn har ett svag förtroende bland väljarna enligt opinionsundersökningar och Labour har idag bara ett väljarstöd på 23 procent. Det är dock inte ett lika stort problem för Labour som partiets interna stridigheter som bland annat ledde till att parlamentsledarmöterna efter Brexit-omröstningen försökte avsätta sin egen partiledare.

Att döma av tisdagens kommentarer till bland annat The Guardian från Labours parlamentsledarmöter har man inte blivit ett särskilt mycket klokare parti sedan dess. Kommentarerna under tisdagen handlade nämligen bland annat om att man är oroad över såväl Corbyns bristande popularitet bland väljarna som över att Labour idag saknar ett manifest att gå till val på. Detta trots att Labour under de senaste veckorna lagt fram bland väljarna mycket populära förslag om bland annat gratis skollunch för grundskoleelever och att instifta en minimilön på 10 pund per arbetad timme i Storbritannien. Förslag som mycket väl skulle kunna utgöra en stomme att bygga ut till ett starkt manifest att söka väljarnas förtroende med.

Ett parti som inte klarar av att hålla ihop internt är dock onekligen sämre skickat att gå till val än ett parti som uppvisar en enad front. Och idag är Labour tyvärr ett parti väldigt uppenbart mer intresserat av sig själv än av väljarna som man förväntas rösta på dem.

Det borgar inte för att valresultatet den 8 juni kommer bli något annat än det Theresa May och de konservativa förutsätter.

Mer läsning

Annons