Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges försvar är i fokus nu

Försvarspolitik

Annons

Försvaret har hamnat i fokus på senare år när omvärldsläget försämrats. Nära liggande stormakten Ryssland beter sig aggressivt. Det landet har erövrat Krimhalvön från Ukraina och invaderat de östliga delarna.

Det har skett med separatister. Men utan stöd från Ryssland, militärt, i manskap och materiellt, hade det inte varit möjligt. Sedan april 2014 har 10 000 människor dött i striderna. USAs president Trump har gett klartecken till försäljning av pansarvärnsrobotar till Ukraina.

Soldater med kamouflagemålning under försvarsövningen Aurora 17 (27/9).Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Med flyg- och sjöstridskrafter har Ryssland uppträtt aggressivare och farligare. I julhelgen har rysk marin färdats nära brittiska territorialvatten.

På senare tid har ryska stora ubåtar varit i de delar av Atlanten där viktiga kablar för kommunikation går mellan Nordamerika och Västeuropa. Ryssland har nästan lika många stora ubåtar som USA, 60 mot 66.

Ryssland har flyttat fram positionerna i utrikespolitiken och med deltagande i kriget i Syrien visat att landet har stor militär kapacitet för krigföring. Ryssland har säkrat sitt inflytande i Syrien och tillgången till en marinbas där.

Vladimir Putin ställer upp för en fjärde period som president i valet i mars, efter tolv år på posten och fyra år som premiärminister. Manegen är krattad för att Putin omväljs.

Putin har sedan 2000 byggt upp militären och driver en nationalistisk politik, för att återupprätta Ryssland som mäktigt.

Trots att en delvis värnplikt återinförts i Sverige är det relativt få som utbildas per år. En armé finns trots allt. Det finns manskap, utrustning och vapen, men i begränsat antal.

Försvaret minskades i 25 år, från det stora invasionshejdande försvaret till ett insatsförsvar för främst internationella operationer. Det har nu fått anpassas för användning främst i Sverige.

Försvaret minskades i 25 år, från det stora invasionshejdande försvaret till ett insatsförsvar för främst internationella operationer. Det har nu fått anpassas för användning främst i Sverige.

De borgerliga partierna, och Sverigedemokraterna, vill anslå mer pengar till försvaret och göra det större. De har låg trovärdighet eftersom de vill sänka flera skatter. Den borgerliga önskelistan på sänkta skatter är på totalt 100 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons