Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden behöver Miljöpartiet och Vänstern

Annons

Socialdemokraterna har medvind i opinionen. Det är bra. En socialdemokratisk regering har trots allt välfärdsambitioner en borgerlig regering aldrig kommer kunna ha, givet det faktum att skattesänkningar prioriteras. Idag vet vi att dagens personaltäthet inom vård, skola och omsorg kommer kräva högre skatter, inte lägre, för att bibehållas i framtiden eftersom befolkningen växer och de äldre blir allt fler.

Socialdemokrati i medvind, Miljöparti i kris. Så kan läget för regeringspartierna sammanfattas. Foto: Henrik Montgomery / TT

När SCB presenterar sin stora partisympatiundersökning under tisdagen är det ett fortsatt svajigt politiska landskap som målas upp. De rödgröna får förvisso 43,4 procent och alliansen 39,2 procent av rösterna. Men det betyder också att det parlamentariska läget om dagens opinionsläge skulle bestå skulle vara fortsatt skakigt.

Det mest glädjande beskedet rör dock Sverigedemokraterna. Opinionen har svängt i sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Efter att under mellanvalsperioden ha varit uppe och nosat farligt nära 20 procent har Sverigedemokraterna vänt neråt och har idag ett stöd på 14,8 procent enligt SCB-mätningen. Sverigedemokraternas problem med att nå de kvinnliga väljarna innebär en stor begränsning för partiet opinionsmässigt, eftersom väljarstödet inom en grupp som utgör 50 procent av befolkningen endast är marginellt. Sverigedemokraterna har utan kvinnorna stora svårigheter att växa i opinionen. Inte minst eftersom delar av de män partiet attraherar är uppenbart ombytliga.

För Socialdemokraternas del syns det i opinionen att den allt striktare migrationspolitiken givit ett förhållandevis klent resultat. I jämförelse med valet 2014 har Socialdemokraterna förlorat en procent av sitt väljarstöd till Sverigedemokraterna. Siffror Socialdemokraterna tyvärr tycks vara helt fixerade vid, givet den migrationspolitik man presterar och den kravretorik man levererat. Även om man fortfarande tappat 1 procent i jämförelse med förra valet till Sverigedemokraterna har flirten med de migrationshatande männen givit ett visst resultat i förhållande till SCBs majmätning. Sverigedemokraterna har trots allt sedan i maj förlorat 0,4 procent i stöd till Socialdemokraterna.

Störst har flödet dock varit från Sverigedemokraterna till Moderaterna, 1,4 procent sedan i maj. Partiledarbytet har förmodligen spelat in, kön är en variabel i detta, givet det kvinnohat många av Sverigedemokraternas sympatisörer när, men främst torde det hela handla om Moderaternas tydliga besked om att man ser Sverigedemokraterna som potentiell partner och arbetar hårt för att göra Sverigedemokraterna till ett salongsfähigt samarbetsparti.

Miljöpartiet är det verkliga olycksbarnet. Att små partier tenderar ätas upp när man kliver in i regering med en dominant partner är en sedan länge etablerad sanning. Kriser, osynligt ledarskap och det faktum att Miljöpartiet kompromissat på för deras väljare avgörande områden har lett till ett väljarstöd som innebär att de om det var val idag skulle åka ur riksdagen.

3,8 procent är ett tydligt besked om att Miljöpartiets kris är långt ifrån över, men också att partiet behöver tillåtas fler segrar. Att regeringen backade ifråga om de ensamkommande var en för Miljöpartiet nödvändig framgång exempelvis, detta för att kunna visa för sina väljare och sympatisörer att man inte är Socialdemokraternas dörrmatta. Miljöpartiet behöver fler sådana besked att spinna som framgångar för sina väljare. Inte minst givet att Vänsterpartiet gång på gång kunnat visa på sin styrkeposition som kravmaskin gentemot regeringen och bland annat fått igenom förslag som det om välfärdsmiljarder.

Socialdemokraterna har arbete kvar att göra för att stärka inte bara sitt väljarstöd, utan även Miljöpartiets.

Centern och Liberalerna av idag är med krav på skattesänkningar som omöjliggör välfärdsfinansiering och kritik mot slopade vinster i välfärden trots Löfvens utsträckta hand främmande samarbetspartners för många väljare i jämförelse med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Mer läsning

Annons