Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunnbröds-traditioner förs vidare

/
  • FÖRR OCH NU. Skjuts in i ugnen! Birgit Lundberg laddar in ännu ett tunnbröd, och dofter från förr och nu far ut i stugvärmen.
  • NJUTER. Helena Lundberg, Birgit Lundberg och Lena Nylén njuter av sina nygräddade tunnbrödskakor på stugbacken.

Redan på krönet, där den gräsbevuxna bilvägen till bagarstugan tar slut, ser jag dem, bagerskorna.

– Välkommen, kom och sätt dig, hälsar Birgit Lundberg, som är initiativtagaren till Blå stjärnans verksamhet i stugan.

Annons

 

Och genast känner jag igen en annan stjärna, från en så där 50 år sen, Lena Nylén från Gävle kommunala flickskola. Dagen till ära har hon klätt sig i huckle och randigt förkläde.

Men nu har stjärnorna rast för provsmakning av dagens tunnbröd och intervju.

En del bröd är ljusa, intill vita, andra har en nästan rödbrun nyans.

– Ta för dig, här finns det ost och matjessill också!

Men jag tar ”bara” bregott som pålägg. Där i solen på skollärarinnans tomt, och surret från både flugor och grannens såg är sältan tillsammans med brödets smörmjölkiga smak gudomligt gott.

– Bagarstugan var bostad åt byns lärarinna en gång i världen, berättar Birgit.

För bara sex år sedan var det tal om att stugan skulle avyttras. Den ägdes då av kommunen, som skulle avyttra en rad byggnader, vilket samlade hela byn kring en gemensam räddningsaktion.

– Man kunde få köpa den för 30 000 kronor, berättar Birgit.

Och det gjorde några familjer tillsammans, i syfte att sälja andelar om 500 kronor andelen.

Idag har föreningen ett hundratal medlemmar - och Blå stjärnan som hyresgäst.

Stugan har tidigare även förvaltats av hembygdsföreningen, men sedan bybefolkningen köpte huset är det bagarstugeföreningen som vårdar och underhåller historien och visionerna.

I stugan brinner det vackert i den stora vita ugnens vedklampar. På arbetsborden ligger kavlade och prickade tunnbröd, och Birgit laddar ugnen med ett bröd på kornmjöl, medan Lena och Birgits dotter Helena förbereder nästa gräddning.

Om det var flitens lampa som lyste här om kvällarna förr i tiden, så är det själens ljus som lyser nu.

Ty här är gudagott att vara.

Mer läsning

Annons