Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väx inte fast i stolen, Nobel!

Nobelprisutdelningen ska lyfta fram de människor som bidragit med något bra i världen, men med den drastiska skillnaden i representation av könen tes det snarare som att priset lyfter fram revolutionerande män snarare än människor

Annons

Män dominerar med stor marginal under Nobelfesten belyste SVT oss om med sin statistik. På åtta män gick det en kvinna under festligheten. Är det ett jämställt samhälle där fler män än kvinnor lyfts fram för sina bedrifter? När fler gärningar inte bara av män, utan även för män, prioriteras högre än kvinnorelaterade ämnen?

Men det är inte bara Nobelmiddagen som visar bevis på en ojämställdhet mellan könen. Det har uppdagats hur majoriteten av forskning görs om män snarare än om kvinnor och barn inom till exempel medicin. Detta kan leda till att det blir svårare för kvinnor och barn att få rätt hjälp och rätt medicin i tid. Allas behov behöver uppfyllas och därför forskas jämlikt om.

År 2013 är det med andra ord fortfarandeså att kvinnorna blir bortprioriterade till fördel för männen i samhället - det finns fortfarande mycket som behövs göras för jämställdheten i samhället. Förutom forskningen kan därför Nobelmiddagen vara en bra plats att börja förändra denna ojämlikhet.

Det finns många yrken där det finns flertal kvinnorsom gör något bra för samhället som också borde få lyftas fram, precis som de mansdominerande yrkena lyfts fram idag. Att majoriteten av vinsttagarna är män tycks oroande då det som faktum även finns en stor mängd kvinnor på denna planet. Att lyfta fram fler kvinnor under Nobel vore således inte omöjligt.

Med det sagt betyder det inte att traditioner inte är viktiga, men de behöver nymoderniseras. Det är ingen vits med att göra något i 200 år fastän det inte längre uppfyller de nya förutsättningarna för modern tid. Om det bara är män som arbetar med bilar till exempel blir det också där svårt att uppfylla även kvinnornas behov. Samma sak gäller under Nobel; om det bara är mäns intressen som lyfts fram blir det också svårt att i samhället prioritera kvinnorna.

Ett annat problem är hur män ofta ses sitta på sina positioner alldeles för länge, vilket hämmar utvecklingen. Nytänkande kvinnor ses ofta som hot i styrelser, vilket jag själv fått uppleva. Att alla kommer till tals och att det är ett flöde även i styrelser är något av största vikt för att samhället ska kunna röra sig framåt. Nobel behöver ett större flöde av olika åldrar och kön för att platsa i modern tid.

Stannar man på samma plats för länge finns det nämligen en risk att växa fast i utvecklingen och i samhället. För att utvecklas krävs det att fler parter släpps fram och får komma till tals. Det krävs att både kvinnor och unga får en mer framträdande och jämlik plats på Nobelmiddagen och under prisutdelningen.

Väx inte fast i stolen, Nobel. Låt utvecklingen strida framåt.

Jennifer Lind,

egenföretagare och verksam i Moderata partiet

Mer läsning

Annons